Dr. Johan Joor

historisch onderzoek

Andere projecten

Monumentale schoolboekcollecties in Nederland

Omschrijving

Sinds 2000 werk ik, aanvankelijk samen met dr. André Beening, aan de inventarisatie van schoolboekencollecties in Nederland. In samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Amsterdam en het Nationaal Onderwijs Museum wordt tevens al geruime tijd gewerkt aan de totstandkoming van een overkoepelende organisatie die een goede toegankelijkheid en een zorgvuldig beheer van de verschillende collecties schoolboeken in Nederland gaat bevorderen en het onderzoek van de historische collecties schoolboeken wil stimuleren. In dit kader was ik een van de initiatiefnemers en organisatoren van het symposium ‘het geheugen van het onderwijs’ dat  in april 2007 op het Ministerie van Onderwijs is gehouden.

Een onderzoeksopzet voor ‘Het schoolboek in Nederland 1800-1968’ is gemaakt en beoordeeld door NWO en wacht om uitgevoerd te worden.

Prosopografie van burgemeesters in de Napoleontische tijd

Omschrijving

Onderzoek in voorbereiding.

Het Continentaal Stelsel

Omschrijving

Als honorary fellow van het IISG Amsterdam bestudeer ik het Continentaal Stelsel. Dit in het verlengde van een internationaal congres: ‘The Napoleonic Continental System: Local, European, and Global Experiences and Consequences’ dat van 19 t/m 21 mei 2011 in het IISG Amsterdam en in het Teylers Museum is gehouden. Dit project is een transatlantische co-productie met prof.dr. Katherine Aaslestad van West Virginia University. Een congresbundel, onder onze redactie, is in november 2014 bij Palgrave verschenen (zie publicaties).

Protest in Nederland in de Napoleontische tijd 1806-1813

Omschrijving

Het onderwerp van mijn promotieonderzoek blijft mijn aandacht houden. Diverse vervolgpublicaties zijn inmiddels verschenen, waaronder een publicatie over protest, politie en repressie in de Napoleontische tijd. Meer publicaties zijn in voorbereiding.